Lionel Leotardi Architecture

bethnal green’s pavilion, london

If the atmosphere mainly refers to the gas form that surrounders celestial bodies, artists such as Claude Monet brought to light the idea of an atmosphere thought as a transforming and invisible property adhering to a physical form. The project offers a both sensitive and material vision of the link between the sky and the pavilion, where the inner quality of its architecture is revealed by changing states of the sky.

Directly related to a thorough comprehension of the park and its pedestrian courses, the pavilion’s geometry draws its inspiration from an ornamental interlacing pattern which symbolises time and movement. The curved walls generate a perfectly welI integrated horizon for the park landscape, referring to the roundness of the globe as well as the curse of Earth through space. The repetition and variations shaped by the structural folding of the raw steel panels work as a pattern that interacts with the various effects of light as the day goes by and the meteorological condition changes. It tends to dissolve the symbolic aspect of the pavilion into a form enhanced by its atmospheric surrounding. Just like a curved horizon, the pavilion gathers fleeting light shades and senses the ephemeral instant. It’s an « atmospheric architecture » offering a perception of time and framing the surrounding landscape.

Année : 2015
Programme : Pavillon d’été temporaire
Localisation : Londres, Grande Bretagne
Maîtrise d’ouvrage : Privé
Maitrise d’oeuvre : Lionel Leotardi Architecture
Mission : Concours international
Montant prévisionnel : 15 000 Euros
Superficie : 30 m2
Images : Fabrice Zaïni